Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Προς άρση παρεξηγήσεων‏ ...

Δύο   παρεξηγήσεις που δημιουργούν έριδες σε ένα σημαντικό μέρος της μάχιμης κοινωνίας και αποτρέπουν την ενότητα, έχουν να κάνουν με τις αντιθέσεις που παράγει η έννοια "έθνος". 

Σύμφωνα με τις αναρχικές αντιλήψεις το έθνος είναι μία επίπλαστη επινόηση της άρχουσας τάξης η οποία δημιουργεί τεχνητούς διαχωρισμούς απέναντι στους ανθρώπους με στόχο τη διαιώνιση της εξουσίας της. 

Αντί να χωριζόμαστε ως καταπιεστές και καταπιεζόμενοι που είναι η βασική αντίθεση που παράγει δυστυχία, χωριζόμαστε με βάση τον εθνικό προσδιορισμό ο οποίος καλύπτει τις πραγματικές αντιθέσεις.

Το απωθημένο μίσος  των καταπιεσμένων αντί να στρέφεται προς τα αφεντικά στρέφεται προς τις άλλες εθνότητες.  ...
οι οποίες θεωρούνται υπαίτιες για τη δυστυχία του,η αντίστοιχα στο όνομα της εθνικής σωτηρίας καλύπτονται τα χειρότερα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Σίγουρα αυτή η αντίληψη έχει μεγάλες δόσεις αλήθειας και είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και ιστορικά αλλά και στις μέρες μας. Οι Βενιζελοσαμαράδες πουλάνε πατριωτισμό,το ίδιο και η χρυσή  (el dorado) αυγή. Ο πατριωτισμός είναι ένα ισχυρό ταμπού στην αλλοπρόσαλη Ελληνική κοινωνία που δεν του εναντιώνεται κατα μέτωπο κανένας από τους επάνω. Ίσα ίσα τα χαράτσια και οι φόροι τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε ντύνονται με το μανδύα της εθνικής σωτηρίας  και η υποταγή στο κράτος γίνεται εθνικό καθήκον και αγάπη στην πατρίδα.

Η παρεξήγηση βρίσκεται στο ότι το αρχέγονο συναίσθημα ταύτισης κα αγάπης με τον τόπο στον οποίο καποιος γεννιέται και μεγαλώνει χρησιμοποιείται και διαστρεβλώνεται από τις εξουσίες για να επιβάλλουν τους σκοπούς τους και όχι στο συναίσθημα αυτό καθεαυτό. Η φύση η ίδια ΄δινει στον άνθρωπο αυτή την ιδιότητα της συναισθηματικής  σχέσης μ'έναν τόπο ως ένα εργαλείο επιβίωσης. Είναι το ευχαριστώ στη μάνα γη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει ζωή, η ιερότητα και ο σεβασμός που οι άνθρωποι σ όλο τον πλανήτη επί χιλιάδες χρόνια έδειχναν στον τόπο τους. 

Η Ελληνική παράδοση εκφράζει σε όλες τις πτυχές της αυτή τη σχέση μα τη φύση. Εαν δούμε τον άνθρωπο ως μέρος και όχι ως κυρίαρχο της φύσης τότε το πατριωτικό αίσθημα είναι η έκφραση αυτής της αγνής  σχέσης..

Η εξουσία χειρίζεται αυτό το συναίσθημα με 2 τρόπους.
Αποκόβει τον άνθρωπο από τη φύση, και χωρίς τη σύνδεση με τη φύση δεν υπάρχει πατριωτισμός. Βλέπετε, το να βιώνουν οι άνθρωποι τη γη που ζουν ως κάτι ιερό δεν έχει καμία σχέση με την ιδιοκτησιακή αντίληψη ττων αγορών περί εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου. Έτσι κατασκευάζονται δούλοι στερημένοι από τις βασικές τους ανάγκες και γι αυτό εύκολα χειραγωγήσιμοι και από την άλλη το ανεκπλήρωτο και καταπιεσμένο λόγω έλλειψης φυσικής  ζωής πατριωτικό συναίσθημα διοχετεύεται  σε μία κυρίαρχη ιδεολογια που στο όνομα του  επιβάλλονται τα νεοταξικά σχέδια.

Το θέμα που προκύπτει είναι αν τα αγνά πατριωτικά αισθήματα μπορούν να εκφραστούν μέσα από μια οργάνωση της κοινωνίας στα πλαίσια του θεσμού του έθνους κράτους. Αυτό έχει να κάνει με το σε ποιόν ανήκει αυτό το κράτος και όχι η ύπαρξή του αυτή καθε αυτή τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Μπορεί τα έθνη κράτη να διαμορφώθηκαν και  μέσα από τη νομή της πίτας των επικυρίαρχων αλλά από την άλλη αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η καταστροφή  με την προυπόθεση ότι θα τα πάρουν οι λαοί στα χέρια τους.

Έτσι όπως χρησιμοποιούν και καπηλεύονται τον πατριωτισμό χρησιμοποιούν και τις ελευθεριακές αντιλήψεις, κι εκεί βρίσκεται η δεύτερη παρεξήγηση.
Ιδέες  όπως η επικοινωνία και μετακίνηση  των ανθρώπων χωρίς όρια, η σεξουαλική αυτοδιάθεση, το δικαίωμα στην  ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, η γυναικεία χειραφέτηση, η ανοχή στο διαφορετικό, και γενικά αντιλήψεις που γέννησε η ανάγκη της ανθρωπότητας για κοινωνική απελευθέρωση μέσα σε μία διεθνοποιημένη κοινότητα. Πράγματα που τα εξέφρασε η ροκ κουλτούρα, και κοινωνικά κινήματα που σχετίζονταν με αυτήν ,όπως και διάφορα αναρχικά κινήματα, έγιναν το ιδεολογικό περιτύλιγμα που μέσα του κρύβεται ο ολοκληρωτισμός. Έτσι η ελεύθερη επικοινωνία ανθρώπων γίνεται δουλεμπόριο μεταναστών,η εκκεντρικότητα διαφήμιση και μόδα,η ροκ μουσική σκουπίδια τύπου Ρουβά Καλομοίρα και Παπαρίζου, η σεξουαλική απελευθέρωση  σεξουαλική χυδαιότητα και πορνογραφία,η κατάργηση των κρατών Ευρωπαική ένωση και νέα  τάξη πραγμάτων,η δημοκρατία ελεύθερη αγορά.

Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν που είναι εσφαλμένη η ταύτιση του πατριωτισμού με το φασισμό ειναι και η συσχέτιση όλων αυτών των κινημάτων με τη νέα τάξη γιατί οι συνείδήσεις που γέννησαν και γαλουχήθηκαν μέσα απο αυτά δεν είχαν ως σκοπό αυτή την πορεία. Απλώς ο φασισμός βρίσκει παντού έδαφος να αναπτύσσεται είτε ως καφρίλα είτε ως νεωτερισμός και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ώστε να τον πολεμάμε και να τον αποκαλύπτουμε κάνοντας τις απαραίτητες διακρίσεις .

 Χ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1