Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σκουπ-ιδιώτες στην καθαριότητα

XYTA-skoupidia-xomateri-bouldozaΗ αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα να αναλάβουν κρίσιμους τομείς όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων. 

Η αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα να αναλάβουν κρίσιμους τομείς όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Στενά οικονομικά περιθώρια, «δίκες–εξπρές» που θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή εκατοντάδων ...
συμβασιούχων σε θέσεις εργασίας και μια αξιολόγηση δομών και προσωπικού που δεν δύναται να αποσυνδεθεί, την παρούσα χρονική συγκυρία, από αποχωρήσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οδηγούν στην αποψίλωση των δημοτικών υπηρεσιών και με μαθηματική ακρίβεια στην παραχώρησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών φέρεται να συγκεντρώνουν τομείς όπως της καθαριότητας και συγκεκριμένα της αποκομιδής απορριμμάτων.
 
Οι δημοτικές αρχές, στο νέο πλαίσιο κατάρτισης προϋπολογισμών, καλούνται να εμφανίσουν ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα σε κάθε υπηρεσία. Βάσει εκτιμήσεων στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε προηγούμενο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (28/8), η εν λόγω διαδικασία θα βγάλει ελλειμματικές τις υπηρεσίες καθαριότητας σε δήμους της περιφέρειας. Αντί να προχωρήσουν σε αύξηση δημοτικών τελών και να επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες, δήμαρχοι προσανατολίζονται να στραφούν σε ιδιωτικές εταιρείες, ευελπιστώντας πως θα είναι μια «φτηνότερη» επιλογή. Σε μια περίοδο που οι δήμοι υποχρεούνται να προχωρήσουν σε «αξιολόγηση» των δομών και του προσωπικού τους υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» των απολύσεων, σημαντική μερίδα αιρετών προσανατολίζεται, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, να μετατάξει το σύνολο των υπαλλήλων υπηρεσιών καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες, π.χ. πρασίνου.

Αρνείται ο Δήμος Αθηναίων

Δημοτικές αρχές μεγάλων αστικών κέντρων, όπως της Αθήνας, αρνούνται το ενδεχόμενο παραχώρησης δημοτικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. «Δεν είναι στις προθέσεις μας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του στην παραχώρηση τέτοιων αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες», απάντησε, με κατηγορηματικό τρόπο, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα καθαριότητας, Ανδρέας Βαρελάς. Ωστόσο, στον συγκεκριμένο τομέα του δήμου της πρωτεύουσας, το προσωπικό έχει μειωθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία καθαριότητας λειτουργεί με 2.195 εργαζομένους, μαζί με το μηχανολογικό τμήμα. Περίπου 650 εξ αυτών παραμένουν σε θέσεις εργασίας με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Στην κυβερνητική προσπάθεια συρρίκνωσης του Δημοσίου, ανάλογες περιπτώσεις εργαζομένων με τις προηγούμενες (6.000 συνολικά ανά την Ελλάδα) βρίσκονται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο απόλυσης. Η παραμονή τους θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες στα τέλη Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη.

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, προφανώς, δεν αρκούν. Οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Επιπλέον, τα νέα οικονομικά δεδομένα της Αυτοδιοίκησης υποχρεώνουν, μεταξύ άλλων, τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών που αφορούν την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού και πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες.

Μέρα παρά μέρα

Οπότε, πώς θα κληθούν να λειτουργήσουν οι αποδεκατισμένες από προσωπικό και πόρους υπηρεσίες καθαριότητας σε μεγάλα αστικά κέντρα; «Θα προχωρήσουμε σε περιορισμό της αποκομιδής των απορριμμάτων. Πιθανόν θα μαζεύονται μέρα παρά μέρα, όπως γινόταν σε παλαιότερες δεκαετίες», είπε στην εφημερίδα μας ο αντιδήμαρχος Αθηναίων. Αν και συμπλήρωσε πως η εν λόγω σκέψη αποτελεί προς το παρόν «σενάριο, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε εναλλακτική λύση», μια αντίστοιχη επιλογή ανοίγει και πάλι την πόρτα για τους ιδιώτες. Η δυσφορία των δημοτών σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για τον τομέα της καθαριότητας θα επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται η κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε φορείς του «στενού» δημόσιου τομέα και η παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Επισημαίνεται πως, συμπτωματικά, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία τεσσάρων «φαραωνικών» ιδιωτικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1