Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ρεσιτάλ… αντικειμενικότητας από τα τηλεοπτικά κανάλια

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Τ όση αντικειμενικότητα πώς την αντέχουν μερικά τηλεοπτικά κανάλια; Ειδικά η Δημόσια Τηλεόραση σπάει κάθε ρεκόρ, αφού στα δελτία ειδήσεών της παρουσιάζει κατά 48% θέματα της Ν.Δ. και κατά 16%, μόλις, θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν προσθέσουμε κι ένα 13% του χρόνου της που προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ, καθώς κι ένα 3,2% προς την κυβέρνηση γενικά, φτάνει να αφιερώνει το 65% του πολιτικού χρόνου του δελτίου ειδήσεών της στην κυβέρνηση. Εως και το ΕΣΡ αναγκάστηκε να της κάνει σύσταση. Οχι δηλαδή πως πηγαίνουν πίσω τα άλλα κανάλια (εκτός από το TV Μακεδονία). Αλλά αυτά τουλάχιστον διατηρούν...
την αναλογία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στο 2 προς 1, αφιερώνοντας απλώς διπλάσιο χρόνο στο κυρίαρχο κόμμα της κυβέρνησης σε σχέση με εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ουσία είναι πως ουδείς κρατάει τα προσχήματα.
Ο ΑΝΤ1 λόγου χάριν προσφέρει ένα 45% του χρόνου του δελτίου του στη Ν.Δ., ένα 5,8% στην κυβέρνηση γενικά, συν ένα 9,4% στο ΠΑΣΟΚ. Σύνολο, δηλαδή, 60,2%. Και στον ΣΥΡΙΖΑ πόσο από τον χρόνο του δίνει; Μόλις 17%. Αυτό σημαίνει πραγματικά αντικειμενική δημοσιογραφία έτσι; Το ΕΣΡ πάντως προχώρησε σε συστάσεις προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών


Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απηύθυνε προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας οδηγία σχετικά με τη μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών. Και απαγορεύει τη μετάδοσή τους από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ για όλα τα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί και προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Και τα απαγορεύει φυσικά ακόμα και ως τοποθέτηση προϊόντων σε εκπομπές. Γενικώς η ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία για τις διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών είναι πολύ αυστηρή. Και σωστά. Επ’ ευκαιρία να πούμε πως το ΕΣΡ καταλόγισε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ στο Nickelodeon, το τηλεοπτικό κανάλι για τα παιδιά, επειδή δεν περιέχει στο πρόγραμμά του δελτία ειδήσεων παιδικού περιεχομένου (με πληροφορίες για αρρώστιες λόγου χάριν κ.ο.κ.).

Από το ταμείο θα περάσουν κι άλλοι, όμως.

• Πρόστιμο 20 χιλιάδων επεβλήθη και στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», επειδή μετέδωσε υπό μορφή διαγωνισμού και κληρώσεως ένα τυχερό παιχνίδι.

• Πρόστιμο 15 χιλιάδων και στο ΑΡΤ TV επειδή είχε μία εκπομπή με μέντιουμ και, έτσι, εκμεταλλευόταν τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις των τηλεθεατών.

• Και φυσικά υπήρχε και το συνηθισμένο πρόστιμο στον Real FM. Πέντε χιλιάδων αυτή τη φορά. Για έναν διαγωνισμό που το όνομά του είναι-ήταν Real Summer Contest και μεταδόθηκε το καλοκαίρι στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Από efsyn μέσω το "ΓΡΕΚΙ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1