Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΤΗ “ΒΟΥΛΑ” ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΛΑΔΟ  
ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ  
Στην Αθήνα έφθασε την Τρίτη (29/7) η απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν, η οποία ανάβει το “πράσινο φως” για την εθνικά, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, γνωστού ως ΔΕΣΦΑ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία απευθύνεται η απόφαση της Κομισιόν, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη. Ο ΔΕΣΦΑ, με βάση τις δρομολογημένες εξελίξεις, θα ξεπουληθεί στην αζέρικη SOCAR, η οποία πέραν της παραγωγής αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, κατέχει και μερίδιο στον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος ελέγχεται από αμερικανικά συμφέροντα.
Το συνολικό τίμημα για την έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑστη SOCAR είναι το εξευτελιστικό ποσό των......
 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 212 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία κατέχουν μερίδιο 35% στον Διαχειριστή. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 188 εκατευρώ, ενώ το 34% των μετοχών παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.
Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα εξευτελιστικό τίμημα, αφού αρκεί να αναφερθεί ότι στο τέλος του περασμένου έτους, η αποτίμηση των πάγιων στοιχείων ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ (1,285 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), ενώ το συνολικό ενεργητικό της επιχείρησης φτάνει το 1,515 δισ. ευρώ.
Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ
Η ανατροπή αυτή στον ενεργειακό κλάδο της οικονομίας συνδέεται άμεσα με τις γεωπολιτικέςεπιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας. Όπως παραδέχονται ακόμα αστοί αναλυτές, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο παρεμπόδισης των ρωσικών εταιρίων -και κυρίως την Gazprom- να αγοράσουν ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη. Μάλιστα, στελέχη του ρωσικού μονοπωλίου έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι παρακολουθούν στενά τις διεργασίες σχετικά με ΔΕΣΦΑ - Socar και ότι θα διεκδικήσουν ίση μεταχείριση. 
Τους ανταγωνισμούς αυτούς, θα τους πληρώσει πανάκριβα ο λαός, ενώ δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οποιοδήποτε όφελος αλλά μάλλον για νέες επιβαρύνσεις των καταναλωτών, αφού η προσδοκία για μείωση των τιμών αποτελεί “όνειρο θερινής νυκτός”. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο, πανευρωπαϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1