Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Εν Μέσω Διαπραγμάτευσης

του Γιάννη Σιδέρη

Και πάλι η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Για ακόμη μια φορά εκκρεμεί η έλευση της τρόικα και η «δόση» είναι στον αέρα. Άλλη μια «σκληρή διαπραγμάτευση» μεταξύ δανειστών και κυβερνώντων βρίσκεται εν εξελίξει. Και πάλι στο προσκήνιο οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουμε ως χώρα δεσμευτεί να ολοκληρώσουμε.

Το τι θα ακούσουμε για άλλη μια φορά δεδομένο. Μετά από τόσες θυσίες του λαού, τώρα που φτάνουμε στο τέλος, να κάνουμε πίσω;

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, όλα είναι στον αέρα. Η τρόικα φαίνεται αμετακίνητη και η ελληνική (;) κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντισταθεί. Το παιχνίδι χιλιοπαιγμένο. Τελευταία στιγμή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η τρόικα θα υποχωρήσει σε κάποια σημεία ενώ κάποια άλλα ηπιότερα από αυτά που εντέχνως διαρρέουν θα περάσουν εν μέσω κραυγών περί χρεοκοπίας της χώρας!

Ωστόσο, όσο η αγωνία παραμένει για την έλευση των δανειστών, η κυβέρνηση κατέθεσε τον...
προϋπολογισμό στην βουλή και μάλιστα μονομερώς! Έψαχνα μήπως και βρω αυτά που είχε εξαγγείλει ο Σαμαράς στην ΔΕΘ περί μείωσης ΕΝΦΙΑ μα πουθενά. Αντίθετα, έχουν προϋπολογίσει πλεόνασμα που θα προκύψει, από τι άλλο, από αύξηση φόρων με ταυτόχρονη μείωση των δημοσίων δαπανών. Σίγουρη και δοκιμασμένη συνταγή.

Και οι πολίτες;

Μα η στόχευση των δανειστών με την πίεση που ασκεί, δεν είναι ούτε ούτε οι σαμαροβενιζέλοι που έτσι κι αλλιώς είναι αναλώσιμοι, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι προ των πυλών της εξουσίας. Είναι ο ίδιος ο λαός!

Και το θέμα δεν είναι ότι πρόκειται για προσπάθεια χειραγώγισης. Είναι ένας ωμός εκβιασμός! Ένας εκβιασμός του λαού!

Για του λόγου το αληθές:

Ωµή οµολογία περί… αδιαφορίας της Ε.Ε. για τα δικαιώµατα των Ελλήνων απέστειλε ως απάντηση -στις 30 Οκτωβρίου- στον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο, πρέσβη επί τιµή και µέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (σσ: πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων) Γιούρκι Κατάινεν.

Είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή του πρώτου -στις 22 Σεπτεμβρίου- µέσω της οποίας ο πρέσβης καυτηρίαζε εντόνως την -προ εβδομάδων- προκλητική απάντηση του Επιτρόπου σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά µε το ίδιο θέµα, την έκθεση δηλαδή του ΟΗΕ, η οποία αναφερόταν στην προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα µας, ως απόρροια της εφαρμογής των µμέτρων λιτότητας.

Τι απάντησε ο Επίτροπος;

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Juri Katainen και πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, έδωσε μια καταπληκτική απάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου, που με λίγα λόγια έλεγε ότι για τα Κράτη-Μέλη που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου δεν ισχύει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. γιατί τα μνημόνια αποτελούν διμερείς πράξεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών της και όχι ενωσιακό δίκαιο. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «….Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση  των υποχρεώσεων της, όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Και αντί να γίνει θέμα η δήλωση αυτή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, επικράτησε μια εκκωφαντική σιωπή. Μια σιωπή της αδιαφορίας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια σιωπή ένοχη για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που επιβάλλονται στους λαούς με ωμούς εκβιασμούς.

Πλησιάζουμε τα πέντε χρόνια μνημονίων. Θυμάστε για ποιόν λόγο επιβλήθηκαν; Μα για το χρέος! Σε πιο σημείο βρίσκεται τώρα το χρέος; Σαφώς έχει αυξηθεί παρά το περίφημο PSI του Βενιζέλου όπου μπήκε πάτος στο βαρέλι!

Και οι δανειστές δεν έχουν σκοπό να «κάψουν» αυτό το χαρτί. Αντίθετα, θα το χρησιμοποιήσουν για να έχουν την χώρα συνεχώς υποτελή!

Ο λαός πια, έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για να αντιληφθεί ότι η χώρα έχει παραδώσει την εθνική της κυριαρχία στα χέρια τοκογλύφων και μάλιστα αδίστακτων! Όσο και αν προσπαθήσουν να τον τρομοκρατήσουν, να τον εκβιάσουν, να τον χειραγωγήσουν, βιώνει όλο και περισσότερο την εξαθλίωση και, κυρίως, την απώλεια ακόμη και αυτής της αξιοπρέπειάς του!

Και δεν θα αργήσει η ώρα που θα γκρεμιστούν όλα αυτά τα στερεότυπα που μας επικοινωνούν ξένοι και ντόπιοι λάτρεις της «Ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας!

Και τότε, όλοι αυτοί που τώρα κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, θα ψάχνουν να κρυφτούν!

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ.

Από ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ - Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1